Hemsidan hackad. Vad gör jag?

Hemsidan hackad!

Nej! Nu hände det som man inte vill ska hända! Kundens hemsida blev hackat!

Och det hände PRESIC när Ulrika skulle ha en företagspresentation och visa sin hemsida! Dålig timing verkligen! Sådana saker har tendens att hända då man minst behöver!

Det såg ut som texten ersättes med konstiga symboler och bokstäver, helt obegripliga! Längst ner på sidan och i sidotitel stod: ”Hacked By Bala Sniper”…

Inte kul!

hacked hackat webbsida

Vad ska man göra?

Ulrikas problem löste jag på 5 minuter för att jag tar backup på hennes hemsida varje vecka och att återställa den var ingen problem.

Men vad gör man om man inte kör en egen säkerhetskopiering?

  1. Det som behovs att göra är att återställa din webbplats som den var innan den blev hackad.
    Ring till din webleverantör/webbhotell. Många hotell brukar köra säkerhetskopiering och kan hjälpa dig. Det kan ta lite tid, oftast några timmar, max en dag. Det kan också kosta ett litet slant, det beror på webhotell och avtal du har.
  2. När du får tillbaka din hemsida uppdatera alla tilläg(plugins), temat och WordPress. Förutsätt du har hemsida i WP.
  3. Byt ditt lösenord. Har du fortfarande användarnamn ”admin” eller ”wpadmin” som skapades automatisk i början? Byt den till ett bättre användarnamn. Då måste du skapa en ny användare och ta bort den gamla.

Hur förebygger du hack i framtiden och skyddar din webbplats. 5 snabba tips!

  1. Bytt användarnamn till ett eget och välj ett säkert lösenord.
  2. Håll koll på dina plugins, temat och WordPress-version. Plugins som är inte uppdaterade kan vara orsaken till hacken. Wordpress uppdateras ganska ofta och att hålla den uppdaterat hjälper öka säkerheten på din webbplats.
  3. Välj plugins från trovärdiga utvecklare. Det finns massor av gratis tillägg många av dem är bra, de andra kanske inte. Har en plugin flera tusen nedladdningar är den troligtvis säker!
  4. Välj en bra tema. Som sagt, det finns många gratis på WP, men ibland är det värt att lägga lite pengar för att vara säker.
  5. Säkerställa att din webbhotell gör säkerhetskopiering. Vill du vara ännu säkrare kör din äger säkerhetskopiering.

Följer du mina tips så slipper du råka ut för ”Murphy law”…  Keep it safe 🙂

Tack och trevlig helg!

/AlicePH

2016-10-23T13:21:22+00:00 april 22nd, 2016|webbdesign, WordPress|